Om Eufrosyne

“Musikforeningen Euphrosyne” blev stiftet i 1875,  og dermed er vi Danmarks ældste fungerende amatørsymfoniorkester. Ved orkestrets 140-års jubilæum i 2015 ændrede vi orkestrets logo og navnets stavemåde.

Navnet Eufrosyne er navnet på én af de tre gratier, som optræder i følgeskab med den klassiske græske gudinde Afrodite. Eufrosyne symboliserer ifølge traditionen ‘den rene glæde’.

Bladrer man i Eufrosynes materiale, som ligger på Musikmuseet, får man indblik i, hvad amatørmusik var i slutningen af 1800-tallet. Ideen var, at man skulle blive et skabende selv, ikke passivt lade sig underholde! Desuden skulle der gives muligheder for, at musikglade dygtige amatører kunne spille sammen i stort orkester.

Kunstnerisk udfoldelse var i dette musiske selskab et bredt favnende begreb. Man arrangerede f.eks. varietéforestillinger, hvor man kunne høre en Nil-marsch, tilegnet Nil-hestegarden.

I 1925 kunne “Musikforeningen Euphrosyne” fejre sit 50-års jubilæum med daværende kronprins Frederik, senere den 9ende, som protektor for jubilæumskoncerten. Året efter fik orkestret en kvindelig dirigent, Gunna Breuning Storm, og der kom flere kvindelige musikere med . Det var nye tider.

Orkestret er i dag et velfungerende amatørsymfoniorkester, der årligt giver 6-8 koncerter. Det har gennem hele sin levetid været en institution i amatørmusiklivet i hjembyen København, og mange af Danmarks musikalske personligheder har haft en tid i orkestret, enten som medlem, eller som solist, dirigent, eller instruktør.

Orkestrets arkivalier, heriblandt jubilæumsskriftet fra 2000, hvor man kan læse mere af Eufrosynes historie, opbevares på  Musikmuseet i København. Jubilæumsskriftet med titlen “De rene glæders orkester – Musikforeningen Euphrosyne 1875-2000” kan lånes på biblioteket.

Læs generelt om koncertforeninger i København i slutningen af 19. årh

Læs en personlig beretning fra Bengt, medlem af orkestret fra 1960-2002. Her kan du også høre Euphrosynepolka

Historisk logo

Det aktuelle logo

Tidligere spillede værker 1995 –

Samarbejde

Orkestret har gennem årene deltaget i forskellige samarbejdsprojekter, bl.a. med skoler, musikskoler og kor.

Hvis du har ideer til projekter/ samarbejde, kontakt formanden

 

Vil du spille med?

Vi har stor glæde af vores assistenter, men vi vil meget gerne have flere faste medlemmer. Vi mangler både blæsere og små strygere, men også på andre instrumenter kan der opstå ledige pulte. Kontakt orkestrets formand, hvis du er interesseret.

Orkestret har prøve hver onsdag fra kl. 19:15 til 21:45, på Korsager Skole,  tæt på Husum Station. Vi arbejder under fritidsloven. Kontingentet halvårligt er 800 kr. Der gives nedslag til studerende og pensionister, som bor i København og Frederiksberg.

Der er to store prøveperioder, januar til juni og september til december.